Je mag niet wapperen. Ehhh… wat? Wat is wapperen en wat is het wapperverbod?
Wapperen met iets wat je niet hebt
Het wapperverbod is een begrip uit het intellectueel eigendomsrecht. De Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, heeft een keer in een octrooirechtprocedure geoordeeld dat een “octrooihouder die zich beroept op een vooronderzocht octrooi dat later wordt herroepen of vernietigd, onrechtmatig handelt indien hij weet, dan wel dient te beseffen, dat een serieuze, niet te verwaarlozen kans bestaat dat het octrooi geen stand zal houden in een oppositie- of een nietigheidsprocedure“. Een/het octrooirecht valt onder het intellectueel eigendomsrecht, samen met bijvoorbeeld auteursrecht en merkenrecht.
Oké, en nu zonder juridisch jargon? Als jij een partij sommeert te stoppen met het gebruik van een intellectueel eigendomsrecht (zoals auteursrecht), terwijl jij weet of hoort te beseffen dat je dat intellectueel eigendomsrecht helemaal niet hebt, dan is dat verboden.
Moet ik bang zijn dat ik aan het wapperen ben?
Nee, dat hoeft niet. Als jij echt denkt dat er een inbreuk is gepleegd (“te goeder trouw bent”), en achteraf blijk je ongelijk te hebben, dan is dat niet onrechtmatig. Het moet je natuurlijk nog wel vrij staan om je te beroepen op een recht waarvan je denkt dat je die hebt. Alleen, je moet voor jouw overtuiging wel voldoende onderzoek hebben gedaan. Anders ben je alsnog onrechtmatig bezig.
Daarnaast kan ook geoordeeld worden dat je wappert als je na een rechterlijk vonnis, waarin is geoordeeld dat er is geen inbreuk is, nog steeds doorgaat met je “rechten” handhaven.
Ook wanneer je waarschuwingsbrieven stuurt maar geen opvolging geeft aan verzoeken van de andere partij om onderbouwing of juridische stappen, dan kan dat onrechtmatig zijn.
Wat als ik me niet houdt aan het wapperverbod?
Dan kan er een schadevergoeding bij je gevorderd worden. Je hebt namelijk van misbruik van het recht gemaakt.