Een privacyverklaring moet opgesteld worden volgens de eisen uit de AVG. Wat je privacyverklaring ook onder andere moet bevatten, zijn je “contactgegevens”. Betekent dat dat ook je adres in je privacyverklaring moet staan? Want als zzp’er kan dat niet wenselijk zijn, omdat het vestigingsadres vaak ook het woonadres is.
Het goede nieuws
Wat er onder “contactgegevens” wordt verstaan, wordt niet duidelijk in de AVG. Er zijn natuurlijk gelukkig meer manieren om contact met je op te nemen dan een ouderwetse brief sturen. Mijn inziens zou het dus prima zijn als alleen je e-mailadres er staat.
Het slechte nieuws
Mensen die je adres willen weten, kunnen tot op heden helaas toch wel in het KvK-register kijken. Daarnaast moet je als dienstverlener bepaalde informatie vrijgeven aan je (potentiële) afnemers, waaronder je vestigingsadres. Dit moet je op eigen initiatief doen. Je vestigingsadres moet makkelijk toegankelijk zijn op de plaats waar de dienst wordt verricht of waar de overeenkomst wordt gesloten (zoals online). Sowieso moet het elektronisch toegankelijk zijn op een door jou medegedeeld adres (je website dus). Daarnaast moet je in al je documenten waarin je diensten in detail staan beschreven, je vestigingsadres vermelden.
Heb je een webshop of verkoop je op een andere manier online aan consumenten (diensten/producten), dan moet je ook je adresgegevens kenbaar maken. Dit moet vóór de overeenkomst wordt gesloten.
Al met al ontkom je er dus niet aan om je adresgegevens online te zetten. Helaas.
Wist je dat…
een privacyverklaring verplicht is en dus aan eisen uit de AVG moet voldoen? Als je hier niet aan voldoet, kun je een boete krijgen. Laat deze dus altijd door een jurist opstellen. Ik stel ook privacyverklaringen op. Bekijk gerust mijn huidige tarieven.