Yes! Je hebt een opdracht binnengesleept. Hoe handig is het dan als je het een en ander aan afspraken op papier hebt staan? Die afspraken kunnen allemaal een verschillende vorm aannemen. Zelfs een mailwisseling kan al “een overeenkomst” zijn. Ook (aanvaarde) algemene voorwaarden zijn in feite een overeenkomst. Wanneer moet je dan echt een contract opstellen voor de overeenkomst van opdracht?
P.s. het juridische begrip “overeenkomst” is waarschijnlijk iets anders dan je denkt. In deze blog lees je er meer over: Wanneer spreek je van een overeenkomst?
Wat is een overeenkomst van opdracht?
Eerst even back to basics. Wat een overeenkomst van opdracht is, staat in de wet beschreven:
“De overeenkomst van opdracht is de overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het vervoeren of doen vervoeren van personen of zaken.“
Die overeenkomst hoeft dus geen contract te zijn. Zoals gezegd, kan dat ook een andere vorm hebben.
Schijnzelfstandigheid
Het is belangrijk dat uit de opdrachtovereenkomst blijkt dat je niet een arbeidsovereenkomst wil sluiten. Ofwel, dat je geen loondienstrelatie hebt. Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen een werkgever en werknemer in loondienst. Een arbeidsovereenkomst wordt vaak voor langere tijd aangegaan, maar dat kan net zo goed met een opdrachtovereenkomst.
Waarom wil je niet dat de opdrachtovereenkomst een arbeidsovereenkomst lijkt? Een arbeidsovereenkomst brengt voor beide partijen verschillende verplichtingen en rechten met zich mee. Deze verplichtingen en rechten kunnen onwenselijk zijn voor beide partijen. Voor de opdrachtgever is het bijvoorbeeld onwenselijk omdat de opdrachtnemer dan ontslagbescherming en andere bescherming uit het arbeidsrecht krijgt. Ook moet de opdrachtgever dan bepaalde belastingen en heffingen gaan betalen. Voor de opdrachtnemer is het onwenselijk omdat hij dan geen recht kan hebben op belastingsvoordelen.
Wanneer heb je een contract nodig?
Verschil met algemene voorwaarden
Wat is het nou het verschil tussen een overeenkomst van opdracht die contractueel is opgesteld, en al die andere losse afspraken in bijvoorbeeld algemene voorwaarden (wat ook een overeenkomst over de opdracht kan zijn)?
In algemene voorwaarden staan – de naam zegt het al – algemene voorwaarden. De voorwaarden gaan dus niet concreet over de opdracht zelf. Het kan wel dat er algemene voorwaarden gelden voor de opdracht, maar dan hoeft dit niet nog extra in de opdrachtovereenkomst vermeld te worden. Ook gelden de voorwaarden voor iedereen aan wie de algemene voorwaarden op een juiste manier kenbaar zijn gemaakt. Je kan voor een opdracht ook afwijken van je algemene voorwaarden (of van die van de andere partij).
Alles uit een contract geldt dus alleen tussen jou en je opdrachtgever.
Langdurige samenwerking
Als jij niet incidenteel iemand inschakelt of niet zelf incidenteel wordt ingeschakeld, dan is het handig om een overeenkomst van opdracht te sluiten. Dus: als je van plan bent langer voor iemand te werken, bijvoorbeeld een aantal maanden of langer. Vaak op maandelijkse basis / facturatie per maand. Er moet dan voorkomen worden dat de overeenkomst op een arbeidsovereenkomst lijkt, door bepaalde bepalingen in het contract te laten zetten.
Voor welke ondernemers is het dan handig dat ze een overeenkomst van opdracht laten opstellen? Denk aan VA’s of social media managers.
Wat is dan handig om contractueel over de opdracht vast te leggen?
- Wanneer de opdracht begint en eindigt
- Tegen welke voorwaarden de opdracht kan eindigen
- Wat er gebeurt als de einddatum is bereikt. Wordt de overeenkomst dan stilzwijgend verlengd? Of is het echt klaar?
- Wat de opdracht zelf inhoudt
- Afspraken rond de uitvoering van de overeenkomst
- Wat het tarief is, hoe vaak dit wordt uitbetaald en of dit tussentijds verhoogd wordt
- Of de opdrachtgever nog onkosten moet betalen, en zo ja, welke
- Wat de betalingstermijn is
- Wiens algemene voorwaarden gelden
- Misschien heb je los van die algemene voorwaarden nog wel afwijkende afspraken over aansprakeljikheid, intellectueel eigendomsrecht
- Uiteraard bepalingen die de schijn van een arbeidsrelatie voorkomen
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het opstellen van een opdrachtovereenkomst? Bekijk hier mijn tarieven of vraag hier meteen een offerte aan.