Koude acquisitie, wat mag (niet)?

Koude acquisitie, cold calling, of hoe je het ook wil noemen: We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens mee te maken gehad. Of je nou handelt als consument of bedrijf. Of misschien doe je zelf wel aan koude acquisitie. Wat is er eigenlijk juridisch toegestaan op dit gebied? Op 1 juli 2021 zijn namelijk de regels gewijzigd.

Wat is koude acquisitie?

Koude acquisitie is juridisch gezien (onder andere) het ongevraagd benaderen van consumenten of bedrijven met de bedoeling iets te verkopen. Het klassieke voorbeeld is natuurlijk dat je wordt gebeld door een telemarketeer, maar je kunt ook aan andere dingen denken bij koude acquisitie. Te denken valt aan een aanbod doen zonder dat je elkaar kent.

Wat mag niet?

Wil je potentiële klanten digitaal, per fax, per automatisch oproep- of communicatiesysteem of met een ander middel benaderen voor commerciële doeleinden, zonder dat zij daar om hebben gevraagd? Dit mag nooit zonder toestemming van het persoon of het bedrijf dat je benadert. Je mag dus zonder toestemming geen e-mail, fax, maar ook geen DM of voice message op Instagram of een WhatsApp-bericht sturen met een commercieel doeleinde.

Wil je natuurlijke personen (consumenten of zzp’ers) benaderen per telefoon voor commerciële doeleinden? Ook dit mag nooit zonder toestemming.

Wat mag wel?

Wil je een bedrijf (dus geen consument) digitaal, per fax, per automatisch oproep- of communicatiesysteem of met een ander middel benaderen voor commerciële doeleinden? Dan heb je geen toestemming nodig als je je bericht stuurt naar een e-mailadres dat het bedrijf speciaal beschikbaar heeft gemaakt voor acquisitie. Voorbeeld: “Voor acquisitie, mail naar acquisitie@huppelepup.nl”

Is het bedrijf gevestigd buiten de Europese Economische Ruimte? Dan moet je voldoen aan de wetgeving die geldt in het land waar het bedrijf gevestigd is.

Ook heb je geen toestemming nodig van een bedrijf (B.V. of N.V.) om deze telefonisch te benaderen. Let op: dit moet wel een algemeen telefoonnummer zijn van het bedrijf, en niet van een willekeurig persoon. Wanneer je een willekeurig persoon van het bedrijf telefonisch zou benaderen, dan heb je wel weer van te voren toestemming nodig.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!