Wanneer heb je een verwerkersovereenkomst nodig?

Wat is een verwerkersovereenkomst?

Verwerk jij persoonsgegevens en besluit je dit uit te besteden aan een derde? Dan verplicht de AVG je (als “verwerkingsverantwoordelijke”) om een verwerkersovereenkomst op te stellen samen met de derde partij (de “verwerker”). Centraal in deze overeenkomst staat de bescherming van de rechten van de betrokkenen (degenen waar de persoonsgegevens van zijn).

Voorbeelden

Een goed voorbeeld van wanneer een verwerkersovereenkomst benodigd is, is wanneer een bedrijf zijn administratie uitbesteedt aan een administratiekantoor. Of wanneer een webdesigner toegang heeft tot klantgegevens, zoals persoonsgegevens door een geïntegreerde webshop.

Andere voorbeelden wanneer je een verwerkersovereenkomst sluit:

  • Met je nieuwsbriefprovider (deze verzamelt in opdracht van jou namen en e-mailadressen om nieuwsbrieven te versturen)
  • Met je webhost (deze slaat persoonsgegevens op die op jouw website worden verwerkt, zoals gegevens die worden ingevuld in een contactformulier.

Wanneer heb je geen verwerkersovereenkomst nodig?

  • Wanneer je geen persoonsgegevens verwerkt. Let op: persoonsgegeven is een breed begrip. Het gaat daarbij om alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbaar natuurlijke persoon. Als identificeerbaar wordt beschouwd een natuurlijk persoon die direct of indirect kan worden geïdentificeerd. Ook een IP-adres is een persoonsgegeven!
  • Wanneer de persoonsgegevens volledig geanonimiseerd zijn.
  • Wanneer de derde partij de persoonsgegevens niet ten behoeve van jou verwerkt, maar voor haar eigen gestelde doelen.
  • Wanneer je de verwerking hebt “uitbesteed” aan mensen die onder jouw toezicht staan, zoals werknemers.
  • Wanneer je (als verwerker) de persoonsgegevens verwerkt voor een ander doel dan die verwerkingsverantwoordelijke heeft gegeven.

Aansprakelijkheid bij ontbreken verwerkersovereenkomst

Let op: zowel de verwerkingsverantwoordelijke als de verwerker zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een verwerkersovereenkomst.

Verwerkersovereenkomst nodig?

Blijkt dat je een verwerkersovereenkomst nodig hebt? Ik help je daar graag bij. Vraag hier gerust (vrijblijvend) een offerte aan.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!