7x waarom je algemene voorwaarden niet moet kopiëren of genereren

Je bent net je bedrijf gestart en het hebben van algemene voorwaarden lijkt je wel handig. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Op internet zijn er genoeg te vinden, dus je kan prima inspiratie op doen en wat gaan kopiëren. Toch? En er zijn ook van die handige generators, dat zal wel snor zitten, toch?

Ik geef in dit filmpje hieronder antwoord:

Oké, en waarom is het dan geen goed idee om zelf te gaan knippen en plakken, of een generator te gaan gebruiken?

1. Je weet niet of de algemene voorwaarden voldoen aan (relevante!) wetgeving

Alle bedrijven zijn anders en voor elk bedrijf kan weer andere wet- of regelgeving gelden. Verder zijn wetten aan veranderingen onderhevig, dus je weet nooit hoe up-to-date de voorwaarden van het andere bedrijf zijn. Dit geldt hetzelfde voor generators.

Een generator weet niet of die überhaupt bepaalde wetgeving moet toepassen bij jouw bedrijf. Soms moet je je door de aard van jouw bedrijf nu eenmaal aan bepaalde wetgeving houden. Misschien verkoop je producten aan consumenten; dan moet je je houden aan consumentenwetgeving. Misschien ben je wel therapeut, dan moet je je houden aan bijvoorbeeld de WGBO.

2. Je weet niet of alle voorwaarden wel op jouw bedrijf van toepassing zijn

Zoals gezegd: alle bedrijven zijn anders en hebben dus ook andere voorwaarden nodig. Voorbeeld: sommige ondernemers hebben alleen ondernemers als klant, terwijl sommige ondernemers juist alleen consumenten als klant hebben. Algemene voorwaarden die betrekking hebben op consumenten, moeten aan veel strengere regels voldoen dan als je alleen maar met andere ondernemers werkt.

3. Je weet niet of je alles wel hebt afgedekt

Bij een onderneming drijven komt veel kijken en er kunnen zich dus ook problemen voordoen waar je misschien helemaal niet aan hebt gedacht. Als je de voorwaarden van iemand anders kopieert, weet je niet of alle problemen wel zijn gedekt. Een jurist heeft hier beter zicht op en denkt met jou(w bedrijf) mee.

Hetzelfde geldt voor een generator. Een generator probeert je bedrijf niet te leren kennen. Dan weet je dus ook niet of alle risico’s afgedekt worden. Het is dus des te belangrijker dat een jurist goed luistert naar wat je bedrijf inhoudt zodat er naar alle risico’s kan worden gekeken.

4. Het kost je onnodig veel tijd en moeite, terwijl je geen zekerheid hebt

Waarschijnlijk zou je de tijd en moeite nemen om algemene voorwaarden bij elkaar te sprokkelen die jou van toepassing lijken omdat je ze bij conculega’s hebt gezien of omdat ze jou wel aanspreken. Hier gaat veel meer tijd in zitten dan je denkt, terwijl het de moeite dus absoluut niet waard is (zie de rest van de punten).

5. Algemene voorwaarden zijn auteursrechtelijk beschermd

Niet geheel onbelangrijk: als je algemene voorwaarden kopieert, maak je inbreuk op het auteursrecht van degene die ze heeft opgesteld. Ondanks dat er wet- en regelgeving vermeldt staat in algemene voorwaarden, dat an sich niet auteursrechtelijk beschermd is, heeft de maker van de algemene voorwaarden alsnog persoonlijke/creatieve keuzes gemaakt bij het opstellen ervan. Denk aan de woordkeus en volgorde van onderwerpen (zie het vonnis van de Rechtbank Den Haag op 8 april 2015).

6. Een generator behandelt maar een paar limitatieve vragen en die vragen zijn altijd heel algemeen van aard

Elk bedrijf is anders en heeft dus andere extra behoeften en punten die belangrijk zijn om te bespreken. Als je gebruik maakt van een generator, weet je 100% zeker dat je niet 100% van alle belangrijke punten hebt behandeld in je algemene voorwaarden.

7. Je kan niet praten met een generator

Soms ben je niet zo zeker van hoe je iets geregeld wil hebben. Een jurist kan jou alles vertellen wat wel en niet mag, en wat wel en niet kan. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt en dan dat een generator je biedt. Daarnaast is het fijn om gewoon te kunnen sparren met een jurist. Waarom zou je iets op manier A aanpakken en niet manier B? Samen kun je met een jurist kijken wat de beste oplossing is voor een vraagstuk.

Al met al: algemene voorwaarden zelf opstellen / kopiëren is dus echt geen goed idee. Laat ze door een jurist opstellen!

Algemene voorwaarden nodig?

Ik maak ze al graag voor jou op maat zodat jij zeker van je zaak en met een gerust hart kan ondernemen. Op deze pagina vind je mijn huidige tarieven. Op deze pagina kun je een offerte aanvragen.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!