Wanneer is het handig een licentieovereenkomst te gebruiken?

Als je als creatief ondernemer iets hebt gemaakt en een ander mag het gebruiken, dan heb je in feite al een licentie gegeven (“de toestemming om iets te mogen gebruiken”). Soms is het sterk aan te raden te werken met een licentieovereenkomst. In welke situaties is dat het geval?

Wanneer een licentie in algemene voorwaarden kan

Sommige creatieve ondernemers hoeven geen hele licentieovereenkomst te laten opstellen voor een licentie. Soms kan een licentie ook prima in algemene voorwaarden. Dat is onder andere in de volgende gevallen:

  • De voorwaarden voor het gebruik voor jouw werk gelden voor íedereen die jouw dienst of product gebruikt.
  • Wanneer je geen ruimte wil voor onderhandeling (Al kan je natuurlijk altijd nog van je algemene voorwaarden afwijken);
  • Wanneer de licentie geen “kern van de prestatie” is. Ofwel: als afspraken niet draaien om de licentie. In algemene voorwaarden mag namelijk niet de kern van de overeenkomst staan.

Voorbeelden

  1. Je bent copywriter en spreekt voor iedereen af dat geen enkele klant je naam hoeft te noemen bij publicatie van de teksten en dat ze alleen geplaatst mogen worden bij het doel wat vooraf is afgesproken;
  2. Je bent fotograaf en spreekt voor iedereen af dat de foto’s niet bewerkt mogen worden en dat klanten je naam altijd moeten noemen bij publicatie.

Wanneer een licentieovereenkomst een beter idee is

In sommige gevallen is een licentie in algemene voorwaarden dan weer alles behalve afdoende en is het echt aanbevolen om met een licentieovereenkomst te werken. Dat is onder andere in de volgende gevallen:

  • De licentie is de/een kern van de afspraak.
  • De licentievoorwaarden zijn een stuk gedetailleerder;
  • De situatie is een complexer dan waarvoor een licentie in de algemene voorwaarden wordt gegeven;
  • De input van beide partijen is belangrijk of gewenst;
  • De voorwaarden zijn maar voor één partij bedoeld;
  • De voorwaarden wijken af van de algemene voorwaarden.

Voorbeelden

Om een beter beeld te krijgen van wanneer een licentieovereenkomst een puik plan is, hier wat voorbeelden:

  1. Je bent illustrator en iemand wil een boek verkopen met jouw illustraties erin. Je wil graag afspraken maken over waar het boek verkocht mag worden, de vergoeding die je krijgt per boek, etc.
  2. Een museum wil kunstwerken gebruiken van kunstenaars. In de licentieovereenkomst staat om welke kunstwerken de licentie gaat, in welke gevallen en voor welke doeleinden de kunstwerken gebruikt mogen worden zonder toestemming van de kunstenaar maar ook wanneer wél toestemming benodigd is, in welk licht de kunstwerken tentoongesteld moeten worden, of het museum sublicenties mag geven, etc.
  3. Je hebt muziek geschreven voor een reclame, en in de overeenkomst spreek je af: waar de reclame uitgezonden mag worden, tot wanneer de muziek in de reclame gebruikt mag worden, welke vergoeding je krijgt en misschien wel hoe vaak, wanneer je een afrekening krijgt, etc.

Licentieovereenkomst laten opstellen? Check hier mijn tarieven. Meteen een offerte aanvragen? Kan hier.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!