Je handelsnaam in andermans domeinnaam: handelsnaaminbreuk?

Toen je bent gaan ondernemen, heb je een handelsnaam uitgekozen. Ineens blijkt dat er een domeinnaam is met jouw handelsnaam erin. Levert dat een handelsnaaminbreuk op?

Wanneer kan er sprake zijn van een handelsnaaminbreuk?

Voordat we die vraag gaan beantwoorden, is het eerst handig om te weten wanneer er überhaupt sprake is van een handelsnaaminbreuk. In de Handelsnaamwet staat dat er sprake is van een handelsnaaminbreuk, wanneer er voldaan is aan alledrie deze voorwaarden:

  1. Er is een oudere handelsnaam;
  2. Er wordt een nieuwere handelsnaam gebruikt, die hetzelfde is of lijkt op de oudere handelsnaam;
  3. Hierdoor ontstaat verwarring.

Handelsnaaminbreuk door domeinnaam?

Stel nu dat jij als eerst een handelsnaam had. Je ziet jouw handelsnaam voorkomen in een domeinnaam, of de domeinnaam lijkt op jouw handelsnaam. Dan hoeft dat niet per se een handelsnaaminbreuk te zijn. Er kan pas sprake zijn van een handelsnaaminbreuk als er sprake is van een nieuwere handelsnaam. Een domeinnaam is niet per se een handelsnaam. Dat is het wel als het wordt gebruikt om een onderneming aan te duiden. Als jouw handelsnaam wordt gebruikt in een domeinnaam, zonder dat het gebruik van jouw handelsnaam voor die andere partij fungeert om zijn onderneming aan te duiden, dan is er dus geen sprake van een handelsnaaminbreuk.

Wil je echt niet dat anderen jouw handelsnaam gebruiken?

Je kunt je handelsnaam ook als merk inschrijven in het BOIP (Benelux merkregister) of EUIPO (Europees merkenregister). Je verkrijgt dan bescherming via het merkenrecht, en dat gaat een stuk verder dan het handelsnaamrecht je kan bieden.

Maar let op, niet alles kan als merk worden ingeschreven. Zo moet je naam onderscheidend zijn en mag het niet beschrijvend zijn voor de diensten die je aanbiedt.

Kan ik dan echt niks verder doen?

Jawel. Misschien heeft die derde partij de domeinnaam wel “te kwader trouw” ingeschreven. Ofwel, met de verkeerde bedoelingen (jou dwarszitten bijvoorbeeld). Je moet dit natuurlijk wel kunnen bewijzen. Via SIDN kun je hiertegen een procedure starten.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!