Check dit voordat je je bedrijfsnaam gaat veranderen

Toen je net begon met ondernemen, moest je een bedrijfsnaam verzinnen. Maar na een paar jaar merk je dat je die naam bent ontgroeid. Misschien heb je wel een ander aanbod of is je branding veranderd en past die naam niet meer. Echter moet je wel altijd even wat punten checken voordat je je bedrijfsnaam gaat veranderen.

KvK-register

In het KvK-register kun je zien welke handelsnamen (bedrijfsnamen) er allemaal zijn geregistreerd. Is de naam die je had bedacht al bezet, of is er een naam die er op lijkt, dan kan het zomaar zijn dat je een handelsnaaminbreuk pleegt als je je bedachte naam tóch gaat gebruiken.

Merkenregister

Een ding dat heel vaak vergeten wordt, is het checken van het merkenregister. Als jij dezelfde naam gebruikt als een merk dat al is ingeschreven, of zelfs een naam die er op lijkt, dan kan het zomaar zijn dat je een merkinbreuk pleegt.

Gevolg plegen handelsnaaminbreuk of merkinbreuk

De kans bestaat dat als jij een handelsnaaminbreuk of merkinbreuk pleegt, dat jij dan een schadevergoeding moet betalen aan de partij waarvan de handelsnaam of het merk is. Ook is de kans groot dat jij het gebruik van je bedrijfsnaam moet gaan staken, en dus wéér iets anders moet gaan verzinnen.

Verder…

Bovenstaand zijn natuurlijk juridische dingen waar je op moet letten. Verder is het ook handig als je checkt of er ook een domeinnaam is die je kan gebruiken met jouw nieuwe bedrijfsnaam.

Heb je eenmaal je bedrijfsnaam veranderd? Let dan ook op dat je nieuwe bedrijfsnaam op je juridische documenten staat, en dat je nieuwe bedrijfsnaam komt te staan op alle facturen die je krijgt.

Twijfel je?

Twijfel je of je een handelsnaaminbreuk of merkinbreuk zal plegen met de door jou bedachte naam? Neem gerust contact met me op.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!