Hoe kan ik mijn kaartendeck beschermen?

Je wil een kaartendeck of kaartspel gaan maken, en wil graag dat deze beschermd wordt door het intellectueel eigendomsrecht. Wat moet je daarvoor doen? Dat ligt een beetje aan wát je wil beschermen.

Ontwerp en tekst

Als je het ontwerp en/of de tekst(en) van je kaartendeck wil beschermen, dan hoef je daar eigenlijk niets voor te doen. Het enige wat belangrijk is, is dat het ontwerp en/of de teksten voldoen aan de “werktoets”. De werktoets is de toets in het auteursrecht om te bepalen of iets auteursrechtelijk beschermd kan zijn. Die toets houdt in dat je werk een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel (“EOKPS”) moet hebben. Dat betekent dat de vorm van het werk niet ontleend mag zijn aan een ander werk, en dat het werk een resultaat is van een menselijk scheppen waarbij er creatieve keuzes gemaakt moeten zijn.

Voldoen je ontwerp en/of tekst aan de werktoets? Mooi, dan zijn ze auteursrechtelijk beschermd! Je hoeft niets te registreren, het auteursrecht krijg je automatisch.

Meer lezen over auteursrechtelijke bescherming, kan hier.

Naam

Stel nou dat jij een toffe naam hebt bedacht voor je kaartendeck of kaartspel. Dan zou je dit via het merkenrecht kunnen beschermen. Je moet de naam of het logo dan inschrijven in het Benelux merkenregister (voor bescherming in de Benelux) of het Europees merkenregister (voor bescherming in heel Europa).

Echter kun je niet zomaar alle namen (of beelden) inschrijven als merk. Zo mag een naam niet beschrijvend zijn. Meer informatie over merken inschrijven lees je hier.

Logo

Speciaal voor je kaartendeck of kaartspel heb je een logo ontworpen. Deze kan op twee verschillende manieren beschermd zijn/worden. Dit kan via het auteursrecht, én/of via het merkenrecht.

Concept/idee/format

Wat nu als je wil dat alleen het concept, het idee of het format van je kaartendeck beschermd wordt? Dit gaat lastig worden. Concepten, ideeën en formats worden helaas in beginsel niet door het intellectueel eigendomsrecht beschermd. Iemand anders mag dus jouw idee overnemen. Lees hier mogelijkheden om toch je concept/idee/format kan beschermen.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!