Kun je auteursrecht checken?

Misschien ben je er ooit tegen aangelopen. Je wil graag checken of ergens auteursrecht op zit, omdat je iets wil gebruiken. Is er ergens een register of database waar je dat kan zien?

Er is geen register

Long story short: Nee, dat bestaat niet. Je kan dus nergens auteursrecht checken. Of ergens auteursrecht op zit, moet namelijk altijd per geval beoordeeld worden. Wanneer iets auteursrechtelijk beschermd kan zijn, lees je uitgebreider in dit artikel.

Kort gezegd komt het er op neer dat auteursrecht op een werk vanzelf ontstaat, zolang het werk maar aan een bepaalde toets voldoet (de “werktoets”). Die houdt in dat er creatieve keuzes gemaakt moeten zijn voor het werk en dat de vorm niet ontleend mag zijn aan een ander werk. Er is dus een lage drempel voor auteursrechtelijke bescherming. Met andere woorden: Op een werk rust al gauw auteursrecht.

Advies

Het beste advies wat ik je kan geven, is dan ook: Gebruik nooit zomaar iets van een ander zonder dat je er toestemming voor hebt. Dat iets ook vrij op internet staat, betekent niet dat je het zomaar mag gebruiken. Daar moet je toestemming voor hebben. Of een licentie voor kopen.

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen op de regel. Je hoeft bijvoorbeeld geen toestemming te vragen als je een werk (volgens de wettelijke voorwaarden!) citeert of embedt.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!