Algemene voorwaarden zijn niet verplicht…
Algemene voorwaarden: voor beginnende ondernemers vaak een ondergeschoven kindje. Verplicht zijn ze namelijk niet, en het kost toch wel even wat om ze te laten opstellen. (Die kosten zijn het overigens dubbel en dwars waard! Lees waarom het geen goed idee is om je algemene voorwaarden zelf op te stellen.)
Toch zijn ze stiekem wel heel erg handig. Algemene voorwaarden zijn eigenlijk het fundament van je bedrijf. Hier staan alle regels in waar jouw klant én jouw bedrijf zich aan moeten houden. Als je geen algemene voorwaarden hebt, kun je nergens op terug vallen. Behalve op de wet dan, maar de wet regelt lang niet alles. En soms wil je gewoon afwijken van de wet (ja, dat mag soms!).
Dus algemene voorwaarden op een website zijn ook niet verplicht?
Logischerwijs zou je denken dat algemene voorwaarden dan ook niet verplicht zijn te vermelden op een website. Mijn cliché antwoord als jurist is: Dat hangt af van de omstandigheden.
Zijn jouw klanten alleen maar ondernemers?
Dan zijn algemene voorwaarden wettelijk gezien nooit verplicht op een website. Heb je een webshop op je website? Payment service providers, zoals Mollie, kunnen het wel verplicht stellen om algemene voorwaarden op een toegankelijke plaats op je website te plaatsen (zoals in je footer). Mollie gaat ook dan pas over tot betaling. Vind je het niet prettig je algemene voorwaarden pontificaal op je website te hebben, dan zou je (een directe link naar) je algemene voorwaarden van de website kunnen halen zodra Mollie je account heeft goedgekeurd. Het is immers niet wettelijk verplicht ze op je website te hebben.
Let wel op: wanneer je een (B2B-)webshop hebt (en dus gebruik maakt van een payment service provider) en je wil dat je algemene voorwaarden van toepassing zijn, dan moet je klanten alsnog verwijzen naar je algemene voorwaarden. Logischerwijs moeten ze dan wel op je website staan. Je hoeft ze alleen niet duidelijk in de footer te zetten. Hier kun je meer lezen over geldigheid van algemene voorwaarden.
Dus: heb je een website zonder webshop voor je B2B-bedrijf? Dan hoef je helemaal geen algemene voorwaarden op je website te hebben. Heb je wel een webshop? Dan “moet” je ze wel op een (verborgen) pagina op je website hebben. Anders zijn je algemene voorwaarden niet van toepassing. Dan heb je er nog niks aan.
Zijn jouw klanten (deels) consumenten?
Dan zijn algemene voorwaarden indirect gezien toch wel verplicht. Volgens het consumentenrecht moet je de consument namelijk informeren over heel wat zaken. Te denken valt aan voorwaarden rond het herroepingsrecht en de manier van leveren en betalen. Ook moet je de consument bijvoorbeeld herinneren aan het feit dat het product die jij wil leveren, moet voldoen aan de overeenkomst die je hebt gesloten. Je zou dit natuurlijk allemaal op aparte pagina’s kunnen doen op je webshop, maar heel overzichtelijk is dat niet. Omdat je de consument over veel moet informeren, kun je net zo goed één handig document hebben waar alle regels in staan. Algemene voorwaarden!