“Gewichtige redenen” voor opzegging overeenkomst van opdracht?

Je hebt een opdracht voor een bepaalde tijd aangenomen, maar al snel merk je dat het niet helemaal botert tussen jou en je opdrachtgever. Je wil de overeenkomst opzeggen. Over opzegging staat niets in de tussen jullie geldende algemene voorwaarden of overeenkomst van opdracht. Dan moet je terugvallen op de wet. Maar in de wet staat dat je de overeenkomst alleen kan opzeggen om “gewichtige redenen”. Wat houden die gewichtige redenen in?

Wat er onder “overeenkomst van opdracht” valt

De “overeenkomst van opdracht” wordt in de wet gekwalificeerd als:

“(…) de overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het vervoeren of doen vervoeren van personen of zaken.”

Dus stel nou, jij bent social media manager en je gaat als zzp’er aan de slag. Een opdrachtgever schakelt jou in om het komende halfjaar social media content te maken. Dan is er al sprake van een overeenkomst van opdracht. Je hoeft daar dus niet letterlijk een contract voor te hebben ondertekend! Is overigens wel aan te raden.

Als opdrachtnemer de overeenkomst van opdracht opzeggen

Stel nou dat jij geen contract hebt tussen jou en je opdrachtgever. En dat er ook geen algemene voorwaarden van toepassing zijn. Of dat er gewoon niets is geregeld over opzegging. In die gevallen moet je terugvallen op de wet over wanneer je mag opzeggen.

Volgens de wet kan je als opdrachtnemer alleen opzeggen:

“(…) behoudens gewichtige redenen, (…) indien zij voor onbepaalde duur geldt en niet door volbrenging eindigt.”

Wat staat hier in normale mensentaal? Als de overeenkomst een onbepaalde duur heeft en niet door volbrenging eindigt, dan kan je de overeenkomst gewoon opzeggen. Als de overeenkomst een bepaalde duur heeft, dan kan je de overeenkomst alleen opzeggen als er sprake is van “gewichtige redenen”.

Gewichtige redenen?

En wat wordt er dan verstaan onder “gewichtige redenen”? Een gewichtige reden is een bepaalde omstandigheid van zó’n gewicht dat het van de opdrachtnemer niet gevergd kan worden om de overeenkomst voort te zetten.

Voorbeelden van gewichtige redenen:

  • Je doet een opdracht waarbij een vertrouwensrelatie van belang is, en het vertrouwen is geschonden;
  • Je wordt bedreigd door je opdrachtgever;
  • Je opdrachtgever wordt insolvent;
  • Je opdrachtgever overlijdt;
  • Je opdrachtgever verhuist terwijl de woonplaats/vestigingsplaats juist van belang is in jullie relatie.

Wél altijd kunnen opzeggen?

Wat nou als je als opdrachtnemer wel áltijd wil kunnen opzeggen? Dan kan dat gewoon! Maar daar moet je wel afspraken over maken die gelden tussen jou en je opdrachtgever. Dat kan in algemene voorwaarden of in een overeenkomst van opdracht. Heb jij één van deze documenten nodig? Ik maak deze graag voor je. Bekijk hier mijn tarieven.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!