Wat moet er in een affiliateovereenkomst staan?

Passief inkomen verdienen kan op heel veel manieren. Één van die manieren is het aangaan van een affiliatesamenwerking. Het is dan wel handig om dan een affiliateovereenkomst te sluiten.

Wat is een affiliateovereenkomst?

Een affiliateovereenkomst is een overeenkomst tussen verschillende ondernemingen/personen waarbij de één (de affiliate) reclame maakt voor de ander. De affiliate krijgt een vergoeding wanneer de reclame tot sale heeft geleid.

Welke vormen zijn er?

Er zijn veel soorten affiliatesamenwerkingen. Praktijkvoorbeelden:

 • Een webdesigner promoot een personal branding fotograaf. De personal branding fotograaf krijgt een klant door de webdesigner. De webdesigner krijgt een percentage van het bedrag voor de overeenkomst die door de webdesigner tot stand is gekomen.
 • Je blogt en wordt lid als affiliate van een affiliateplatform en gebruikt linkjes op je blog om producten te promoten. Elke keer dat iemand op zo’n linkje klikt en iets bij dat bedrijf van de link koopt, krijgt de affiliate een percentage van het bedrag.
 • Je hebt een platform opgericht waar veel mensen aan mee hebben gewerkt maar je had nog geen budget. In ruil worden de mensen die aan het platform hebben gewerkt, affiliate. De affiliates krijgen een percentage van de opbrengst als die door de andere affiliates is aangebracht, maar ook door zichzelf.

Belangrijke punten voor een affiliateovereenkomst

Veel ondernemers gaan een affiliatesamenwerking aan, zonder belangrijke afspraken op papier te zetten. Terwijl dat wel belangrijk is. Er kan áltijd onenigheid tussen jullie komen over iets. Wat zijn nu punten die je echt moet bespreken?

 1. Hoelang duurt de overeenkomst?
 2. Hoe kan iemand van de overeenkomst af? Zit er nog verschil in per partij?
 3. Waar moet de affiliate promotie doen? Bijvoorbeeld: Alleen op social media. Of misschien ook wel offline.
 4. Welk materiaal mag gebruikt worden ter promotie en welke niet?
 5. Zijn er bepaalde regels waar de affiliate zich aan moet houden bij het promoten? Voorbeeld: niet spammen, geen misleidende reclame maken, of niet promoten bij een bepaalde doelgroep.
 6. In welk geval krijgt de affiliate een vergoeding? Bij een klik, sale of een lead?
 7. Wanneer krijgt de affiliate uitbetaald? Moet er een X aantal kliks, sales of leads zijn? Wordt de affiliate per maand betaald?
 8. Wat als de binnengehaalde klant niet betaalt, krijgt de affiliate dan nog wel betaald?
 9. Wanneer is er sprake van frauduleus promoten?
 10. Wie is er aansprakelijk als reclamewetgeving niet wordt toegepast?

Hulp nodig?

Bovengenoemde punten zijn natuurlijk maar een paar punten die je moet regelen. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een affiliateovereenkomst omdat je affiliates wil gaan inzetten? Vraag hier een offerte aan. Een vraag over affiliatesamenwerkingen? Neem vrijblijvend contact met me op.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!