Portretrecht

Wat is portretrecht?

Het portretrecht, geregeld in de Auteurswet, bevat de rechten die personen hebben als ze geportretteerd zijn. Daarnaast zijn er voor sommige gevallen ook regels voor de maker van het portret.

Wat is een quitclaim?

Een quitclaim is een overeenkomst tussen een geportretteerde en de maker van het portret (zoals een fotograaf of videograaf), waarin afspraken worden gemaakt over het gebruik van het portret.

Je kunt hier meer lezen over de inhoud van een quitclaim en wat er in een quitclaim moet.

Heb je toestemming nodig voor het plaatsen van een portret?

Ik ga even de jurist uithangen met mijn antwoord: Dat ligt er aan welke hoedanigheid jij hebt en aan wie je toestemming zou moeten vragen.

Is het portret in opdracht gemaakt van de geportretteerde?
Dan moet jij als maker (fotograaf/videograaf) altijd toestemming vragen aan de geportretteerde om het beeld te gebruiken.

Ben jij niet de maker en wil je een portret gebruiken? Dan moet je de maker én de geportretteerde om toestemming vragen.

Als geportretteerde mag je altijd je eigen portret (de in opdracht is gemaakt) reproduceren, mits dat in beperkte kring is. Ook mag je (fotografisch) portret gepubliceerd worden in een tijdschrift of nieuwsblad. Wil je je eigen portret op een andere manier dan hiervoor gebruiken, dan moet je altijd toestemming vragen aan de maker. Tenzij het voor eigen gebruik is natuurlijk (denk aan een foto aan de muur).

Is het portret niet in opdracht gemaakt van de geportretteerde?
In principe hoef je dan als maker geen toestemming te vragen aan iemand die je hebt geportretteerd. Je mag alleen geen portret publiceren als het redelijk belang van de geportretteerde zich daar tegen verzet. Dat “redelijke” belang wordt niet zo snel aangenomen, vanwege de vrijheid van meningsuiting.

Ben jij niet de maker en wil je een portret gebruiken? Dan moet je toestemming vragen aan de maker. En je mag het portret niet gebruiken als het redelijk belang van de geportretteerde zich daar tegen verzet.

Ben jij de geportretteerde? Dan moet je altijd toestemming vragen aan de maker.

Wat kan jij voor mij doen?

Ik sta voor je klaar voor al je vragen over het portretrecht. Je kan advies inwinnen of een juridisch adviesgesprek boeken. Maar, misschien staat je antwoord ook wel in mijn superhandige portretrecht cheat sheet?

Ook kan ik een quitclaim of een TFP overeenkomst voor je maken. Check hier mijn tarieven. Enne, een quitclaim en TFP overeenkomst zijn niet hetzelfde. Wat een TFP overeenkomst is, kun je hier lezen.

Ik heb al een vraag...

Zit jij nu al met een vraag over portretrecht? Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Jurist voor creatief ondernemers Utrecht