Wat is een disclaimer?

Een disclaimer is een stuk tekst of een pagina op je website die gaat over de inhoud van je website. Het woord disclaimer komt van “to disclaim”: ofwel verwerpen. In dit geval gaat het om verwerpen van aansprakelijkheid.

Juridische waarde

Een disclaimer is een eenzijdige verklaring van het uitsluiten van aansprakelijkheid. Volgens het recht kan een eenzijdige verklaring aansprakelijkheid nooit uitsluiten. Daar moet een overeenkomst aan vast zitten. Met overeenkomst bedoel ik overeenkomst in de ruimste zin van het woord: het gaat er om dat beide kanten akkoord zijn met het uitsluiten van aansprakelijkheid.

Is een disclaimer verplicht?

Juist omdat een disclaimer dus niet echt juridische waarde heeft, is het ook niet verplicht om op je website te hebben. Het kan echter toch wel handig zijn. Met een disclaimer kun je mensen informeren. Deze informatie is vaak eigenlijk heel vanzelfsprekend, maar soms is het nu eenmaal fijn om iets even te benadrukken.

Welke informatie kun je opnemen in een disclaimer?

Je kunt prima informatie kwijt over aansprakelijkheid in je disclaimer. Zolang je dus eigenlijk sowieso al ergens geen aansprakelijkheid over had. Een disclaimerpagina is ook een mooie plek om je te “verantwoorden” of mensen te informeren over andere zaken (die dus eigenlijk al logisch zijn). Voorbeelden:

  • Informatie over de juistheid of actualiteit van informatie op je website. Spiek maar eens bij mijn disclaimer 😉
  • Informatie over intellectuele eigendomsrechten van inhoud op je website.
  • Informatie over reclame, sponsoring en affiliatelinks. Waaronder bijvoorbeeld (als je blogger bent) dat je altijd eerlijk bent over producten die je van een derde hebt ontvangen om te testen. Of dat je überhaupt gesponsorde artikelen op je website hebt staan.
  • Informatie over hoe betrouwbaar de informatie op je website is. Misschien ben je ervaringsdeskundige, en wil je kwijt dat je geen professional bent en mensen altijd een professional moeten inschakelen indien ze hulp nodig hebben.
  • Informatie over prijsfouten. Het kan altijd gebeuren dat je een prijs verkeerd invoert in je webshop en er dan een abnormaal bedrag verschijnt (ten voordele of ten nadele van je websitebezoeker). Je websitebezoeker is dan niet gehouden aan dat abnormale bedrag.
  • De mededeling dat je niet aansprakelijk bent voor fouten/informatie op andermans website als je daarnaar linkt.
Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!