5 nadelen bij je auteursrecht overdragen

Als je creatief ondernemer bent, kan het voorkomen dat je klant wil dat jij het auteursrecht van jouw werk aan hem overdraagt. In dit artikel noem ik 5 nadelen bij het auteursrecht overdragen. Bekijk vooral hoeveel gewicht voor jou hangt aan deze nadelen.

1. Mislopen van inkomsten

Met het auteursrecht heb jij het recht om een vergoeding te vragen voor jouw werk. Of dat nou eenmalig is, of bijvoorbeeld in de vorm van royalty’s (grof gezegd: een terugkomende vergoeding). Als jij je auteursrecht overdraagt, dan kan je dit niet meer regelen/eisen.

Voorbeeld: Voor elke keer dat jouw boek verkocht wordt, krijg jij royalty’s. Of voor elke keer dat jouw muziek gebruikt wordt, krijg jij royalty’s (zoals van Buma/Stemra).

2. Geen controle meer over je werk

Degene waaraan je je auteursrecht overdraagt, krijgt alle zeggenschap over jouw werk. Hij mag het in beginsel wijzigen, verspreiden waar hij wil, gebruiken hoe hij wil. Zonder dat jij daar maar iets over te zeggen hebt.

P.s. soms heb je nog wél zeggenschap over of je werk wordt gewijzigd. Je hebt namelijk het recht je te verzetten tegen wijziging van je werk. Dat betekent echter niet dat je het volledig kan tegenhouden.

3. Gebruik van je werk waar je niet achter staat

Zoals al gezegd, heb je geen zeggenschap meer over je werk als je het auteursrecht overdraagt. Dat betekent dat de nieuwe auteursrechthebbende kan doen met het werk wat hij wil. Hij kan het werk bijvoorbeeld gaan gebruiken voor dingen die in strijd zijn met jouw waarden, ethiek of belangen. Je kan daar niets meer tegen doen als je het auteursrecht hebt overgedragen.

4. Het is niet terug te draaien

Overgedragen is overgedragen. Heb je spijt? Dan kan je er helaas weinig aan doen. Tenzij je de nieuwe auteursrechthebbende natuurlijk zo ver kunt krijgen. Maar het auteursrecht is niet voor niets overgedragen.

5. Je kan je werk zelf niet meer gebruiken

In principe kan je je eigen werk niet meer gebruiken, want dan zou je een auteursrechtinbreuk maken. Ja, op je oorspronkelijk eigen werk! Ook zou je niets meer kunnen maken wat er op lijkt. Uitzondering is wanneer je schilder bent. Dan mag je volgens de Auteurswet nog wel gelijke werken maken zonder inbreuk te maken op je overgedragen werk.

Sidenote

Bij een auteursrechtoverdracht is er natuurlijk genoeg af te spreken. Je zou bijvoorbeeld alsnog kunnen afspreken dat je naam altijd genoemd moet worden bij gebruik van het werk. Of dat je soortgelijke werken mag maken, of het werk dat je hebt overgedragen nog wel in je portfolio mag gebruiken.

Zorg in ieder geval wel dat de auteursrechtoverdracht goed en duidelijk op papier staat. Ofwel, dat er niets multi-interpretabel is. Want alles wat multi-interpretabel is, is gedoemd later te ontaarden in een geschil.

Hulp nodig bij een akte van overdracht of vragen over het auteursrecht overdragen? Stuur me gerust en vrijblijvend een berichtje!

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!