Ineens heb je het: een geweldig idee. Het laatste dat je wil, is dat iemand anders hiermee vandoor gaat en dit ook nog eens in de praktijk brengt. Hoe bescherm je een idee, concept of format? Hieronder staan drie manieren:
Werk het idee zo concreet mogelijk uit
Helaas geldt het auteursrecht niet voor ideeën, concepten of formats. Dit speelt namelijk in je hoofd af. Om auteursrecht te verkrijgen, moet je daadwerkelijk iets gecreëerd hebben (denk aan: muziekstuk, foto of ontwerp). Toch is het mogelijk om alsnog auteursrecht op je idee te krijgen. Dit kan als je je idee zo concreet mogelijk opschrijft. Let op: alles wat je niet hebt opgeschreven, kan dus ook niet beschermd worden!
Deponeer het idee bij i-DEPOT
Je kunt je idee ook vastleggen bij het i-DEPOT. Hiermee krijg je geen auteursrecht (of een ander intellectueel eigendomsrecht). Deze vastlegging dient puur ter bewijs van wanneer precies jij het idee had. Dit kan handig zijn voor geschillen of rechtszaken.
Aan het vastleggen van je idee zijn wel kosten verbonden: je bepaalt 37 euro voor 5 jaar, en 53 euro voor 10 jaar.
Gebruik een geheimhoudingsovereenkomst (NDA)
Wil je je idee met anderen delen of ben je hiertoe genoodzaakt, dan is het verstandig om een geheimhoudingsverklaring (Non-Disclosure Agreement) te maken. Zodra iemand dit heeft getekend, hangt er een groot gevolg aan openbaarmaking van het geheim. Vaak is dit zo’n torenhoge boete, dat degenen die de verklaring hebben getekend, het geheim echt niet zullen openbaren.
Zoals je hebt gelezen, zijn er niet heel veel waarborgen om jouw idee te beschermen. De grootste tip is dan ook om er zo snel mogelijk iets mee te doen.