Je hebt een potentiële klant een aanbod gedaan of een offerte gestuurd. Bij nader inzien, wil je het aanbod of de offerte intrekken. Kan dat, en zo ja, wanneer wel en niet?
Verschil aanbod en offerte?
Praktisch gezien zit er verschil in het doen van een aanbod of het versturen van een offerte. Een offerte is een “officieel” document waarin je aanbod staat vermeld. Een “normaal” aanbod kan vanalles zijn, zoals een simpel mailtje waarin je je prijs geeft voor een bepaalde dienst.
Juridisch gezien zit er géén verschil in het doen van een aanbod of het versturen van een offerte. De inhoud van een offerte is net zo goed aan aanbod.
Voor de leesbaarheid van dit artikel zal ik het alleen hebben over een offerte, maar alles wat hieronder staat, geldt dus ook voor een “normaal” aanbod.
Vrijblijvende offerte intrekken
Bij een vrijblijvende offerte, kun je de offerte op twee manieren intrekken. Je kan de offerte intrekken als er nog geen akkoord is gegeven, maar je kan de offerte ook intrekken nét nadat er akkoord is gegeven. Het intrekken kan niet meer als er al wat tijd is verstreken na het akkoord.
Offerte met geldigheidstermijn
Vaak wordt er een geldigheidstermijn voor een offerte gehanteerd. Dit is handig omdat als je potentiële klant de offerte niet accepteert binnen de termijn, je gewoon je prijzen kan verhogen nadat de termijn is afgelopen.
Een offerte met geldigheidstermijn kun je in niet intrekken. Je moet je dus aan het aanbod houden, tenzij de offerte natuurlijk verloopt. Er is nog een uitzondering, maar dat is in de praktijk een lastige. Je kan de offerte alleen intrekken als die verklaring van intrekking de andere partij eerder bereikt dan de offerte zelf, of wanneer ze gelijktijdig door de andere partij bereikt worden. Als je online een offerte stuurt, gaat dat natuurlijk lastig. Als je een offerte per post verstuurt, dan kan je altijd nog bellen om het in te trekken.
Offerte zonder geldigheidstermijn
Een offerte zonder geldigheidstermijn kun je altijd intrekken, tenzij je er een akkoord op krijgt. Het is daarom juist handig om een geldigheidstermijn te hanteren. Je wil niet dat iemand 3 jaar later op je offerte terugkomt.
Onherroepelijke offerte
Als je aangeeft dat je offerte onherroepelijk is, of uit iets anders blijkt dat het onherroepelijk is, dan kun je het niet intrekken. Behalve weer als je verklaring van intrekking de andere partij eerder bereikt dan de offerte zelf, of wanneer ze gelijktijdig door de andere partij bereikt worden.