Stel, je hebt een boek geschreven en je bent een percentage van royalty’s overeengekomen met je uitgever. Je boek blijkt – buiten verwachting – een ongekend succes te hebben. Het is echt een bestseller geworden. Het percentage van je royalty’s was echter aan de lage kant. Heb je dan recht op een extra vergoeding?
Bestsellerbepaling
De Auteurswet kent de “bestsellerbepaling”:
“De maker kan in rechte een aanvullende billijke vergoeding vorderen van zijn wederpartij, indien de overeengekomen vergoeding gelet op de wederzijdse prestaties een onevenredigheid vertoont in verhouding tot de opbrengst van de exploitatie van het werk.“
Wederzijdse prestaties?
Uiteraard heb je als boekschrijver een prestatie geleverd. Je hebt een groot aandeel gehad in het succes. Dat is wat er wordt bedoeld met “wederzijdse prestaties” in het artikel uit de Auteurswet. Was je dus bijvoorbeeld figurant voor een film, en moest je alleen één keer in beeld langslopen, dan heb je dus geen recht op een aanvullende vergoeding.
Onevenredigheid?
Wat wordt er dan bedoeld met onevenredigheid? De vergoeding die je hebt afgesproken, moet ernstig afwijken in verhouding, met hoe goed jouw werk het doet. Je hebt bovendien niet alleen recht op een aanvullende vergoeding wanneer je werk onverwacht een groot succes is, maar ook als je “gewoon” een te lage vergoeding is geboden in verhouding met je werk.
Onevenredigheid vaststellen
Misschien denk je: Hoe wordt die onevenredigheid dan vastgesteld? Sinds juni 2022 geldt een transparantieplicht. Dat betekent dat je als maker van een werk, zoals schrijver van een boek, altijd de benodigde informatie mag opvragen over de exploitatie van je werk.