Wat is TFP?
TFP is echt is een term uit de fotografiewereld. Een (beginnend) fotograaf en een (beginnend) model werken samen om samen aan hun portfolio te werken. Vaak doet er ook nog een visagist en/of stylist mee op TFP basis. Ik spreek overigens uit ervaring – ik ben als jonge twintiger model geweest!
TFP betekent “Time For Print”. Vroeger had een model een modellenportfolio. In ruil voor de shoot van de fotograaf kreeg het model dan een of meerdere prints voor in haar portfolio. Later werd er digitaal geleverd en werd ook wel de term TFCD gebruikt (Time for CD). Uiteraard zijn de tijden inmiddels alwéér veranderd en gaat het net zo makkelijk via WeTransfer.
De idee van TFP is dat niemand voor elkaar betaalt. Iedereen draait op voor zijn eigen kosten.
Geldt TFP alleen tussen fotografen en modellen?
Nee hoor, je kunt natuurlijk ook portfoliowerk (of “vrij werk”) maken zonder een “echt” model.
Waarom moet je afspraken maken als je op TFP basis werkt?
De fotograaf heeft het auteursrecht, het model (of “model”) portretrecht. Zolang je samen geen afspraken maakt, geldt er wat in de wet staat. In de praktijk betekent dat dat er al vrij snel sprake kan zijn van een auteursrechtinbreuk of portretrechtinbreuk. Zie hieronder.
Wanneer auteursrechtinbreuk? | Wanneer portretrechtinbreuk? | |
Fotograaf deed een oproep voor een model | Het model pleegt een auteursrechtinbreuk wanneer hij/zij zonder de toestemming van de fotograaf een foto gebruikt. Daaronder valt ook het bewerken of bijsnijden van de foto! Als een fotograaf dus niet aangeeft waarvoor foto’s gebruikt mogen worden, dan zou de fotograaf voor alles elke keer toestemming moeten geven. | Indien het redelijk belang van het model zich tegen openbaarmaking verzet, maakt de fotograaf een inbreuk op het portretrecht. In de praktijk is er niet zo gauw sprake van redelijk belang. |
Foto’s in opdracht gemaakt van het model | Het model pleegt een auteursrechtinbreuk wanneer hij/zij de foto bewerkt of bijsnijdt. | De fotograaf mag de foto’s van het model alleen openbaar maken als hij toestemming heeft van het model. |
Welke afspraken moet je maken als je op TFP basis gaat werken?
Wil je niet dat de wet geldt, dan kun je andere afspraken maken (zolang deze niet in strijd zijn met het recht, volg je het nog? 😉 ). Hieronder staat een lijstje met afspraken die handig zijn om te maken. Niet alleen met betrekking tot het auteursrecht en portretrecht, maar ook met betrekking tot andere zaken:
- Moet de fotograaf vermeld worden bij de foto’s? Wanneer wel en wanneer niet?
- Waarvoor mag de fotograaf het werk wel/niet gebruiken?
- Waarvoor mag het model het werk wel/niet gebruiken?
- Geldt er een bepaalde vergoeding als het werk op een bepaalde manier gebruikt wordt?
- Mogen er “behind the scenes” foto’s worden gemaakt en mogen die worden gedeeld? Zo ja, door wie mogen ze gedeeld worden?
- Mogen onbewerkte foto’s worden gedeeld?
- Levert de fotograaf überhaupt onbewerkte foto’s?
- Mag het model de foto’s bewerken of bijsnijden?
- Hoeveel foto’s krijgt het model of mag het model zelf de foto’s uitkiezen?
- In welk formaat worden de foto’s geleverd?
- Vermelding dat er voor niemand een vergoeding geldt.