Wanneer kan je een overeenkomst ontbinden?

Soms wil je van een overeenkomst af. Dat is hartstikke te begrijpen. Niets kan voor eeuwig duren. Misschien heb je toch geen klik met je klant of opdrachtnemer. Of misschien komt iemand zijn afspraken niet na. In dat laatste geval kan je de overeenkomst ontbinden.

Voorwaarden om een overeenkomst te ontbinden

Wanneer je een overeenkomst wil ontbinden, moet er aan een paar voorwaarden voldaan zijn:

  1. Er moet sprake zijn van een wederkerige overeenkomst. Dat houdt in dat beide partijen iets aan elkaar verschuldigd zijn. Bijvoorbeeld: Jij levert een dienst en de ander betaalt er een vergoeding voor.
  2. Er moet sprake zijn van een tekortkoming van een partij in de nakoming van de overeenkomst. Bijvoorbeeld: Je hebt een coach ingeschakeld en je zou in een traject van zes maanden elke maand een 1-op-1 sessie krijgen. Er zijn al vier maanden verstreken en je hebt nog maar één sessie gehad.
  3. De tekortkoming moet de ontbinding wel rechtvaardigen. Als de tekortkoming bijvoorbeeld te klein is, dan kan je de overeenkomst niet ontbinden.
  4. Je moet de partij eerst in gebreke stellen. Dat betekent dat je eerst een brief stuurt waarin je aangeeft dat de partij de overeenkomst niet nakomt, met het doel de partij nog een kans te geven om na te komen. Je stelt hierin een redelijke termijn om nog na te komen (p.s: Ik heb een voorbeeldbrief ingebrekestelling voor je gemaakt!). Is de partij na die termijn niet nagekomen? Dan is hij “in verzuim”: je mag de overeenkomst dan ontbinden.
    Uitzondering: Je hoeft geen ingebrekestelling te sturen als nakoming van de overeenkomst (tijdelijk) niet meer mogelijk is.

Uitzonderingen

Er zijn verschillende mogelijke uitzonderingen wanneer je een overeenkomst niet kan ontbinden. Bijvoorbeeld als jij zelf in verzuim bent. En een meer voor de hand liggende: Als er in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn, staat dat de overeenkomst niet kan worden ontbonden. (P.s: Weten of er wel daadwerkelijk algemene voorwaarden van toepassing zijn? Lees dan deze blog)

En nu?

Ontbinden door schriftelijke verklaring

Indien je wederpartij “in verzuim is”, mag je de overeenkomst ontbinden. Dit doe je door dit schriftelijk te verklaren. Aan te raden is dit per aangetekende brief te doen. Dan heb je zekerheid dat de brief is aangekomen. In het recht wordt aangenomen dat de brief dan ook gelezen is.

Ongedaanmakingsverbintenis

Wanneer de overeenkomst ontbonden is, dan is de overeenkomst beëindigd. Er ontstaat dan wel vanzelf een “ongedaanmakingsverbintenis”. Dit betekent dat je alles wat je elkaar al hebt geleverd/betaald, moet teruggeven. Als jij dus die coach al had betaald, dan dient die jouw geld terug te geven. Als ongedaanmaking niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld het ongedaan maken van die al ontvangen 1-op-1 sessie, dan dien je daar een vergoeding voor te betalen.

Voorbeeld: Jij hebt voor 6 sessies betaald, maar je hebt er maar 1 gekregen. De eindstreep is dan dat je je geld terug krijgt voor 5 sessies.

Wat is het verschil met een overeenkomst opzeggen?

Er is een verschil tussen een overeenkomst ontbinden en opzeggen. Klik op de link hiernaast om te lezen wat het verschil is.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!