Wat is de hiërarchie tussen algemene voorwaarden en een opdrachtovereenkomst?

Als je langdurig voor of met iemand samenwerkt, dan is het handig om een opdrachtovereenkomst te sluiten. Maar, je wil natuurlijk ook dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn. Wat is eigenlijk de hiërarchie tussen algemene voorwaarden en een overeenkomst van opdracht?

Inhoud

Voordat we naar de hiërarchie van de overeenkomsten gaan kijken, is het handig om even te kijken naar wat beide nu precies inhouden. Algemene voorwaarden zijn, het begrip zegt het al, algemeen. Het gaat dus niet om de kern van de opdracht. Voorbeeld van een algemene voorwaarde is: betalen binnen 14 dagen vanaf de factuurdatum. Voorbeeld van de kern van de opdracht: 1 Instagram caption schrijven per maand. Daarnaast gelden jouw algemene voorwaarden voor álle diensten of producten die je levert.

In een overeenkomst van opdracht gaat het juist wel over de kern van de opdracht en (vaak) niet over algemene dingen. Soms staan er wel algemene dingen in, puur voor de duidelijkheid of omdat je het belangrijk vindt om te herhalen. Ook staan er soms afwijkende afspraken in ten opzichte van de geldende algemene voorwaarden.

Hiërarchie

Hoe zit het dan met die afwijkende afspraken? Als je jouw algemene voorwaarden van toepassing verklaard op jouw overeenkomst, dan is het handig als er een artikel in je algemene voorwaarden staat over dat partijen afwijkende afspraken kunnen maken. Die afwijkende afspraken gaan dan voor.

Dus: Als eerst gelden dan je algemene voorwaarden, en als er andere of afwijkende afspraken zijn in een (opdracht)overeenkomst, dan gelden deze.

En een addendum?

Soms werk je nu eenmaal langer voor een opdrachtgever, of werkt een opdrachtnemer langer voor jou. Voor te stellen is dat er zo nu en dan wijzigingen in de overeenkomst plaatsvinden. De opdrachtnemer gaat misschien andere werkzaamheden doen, of het tarief wordt gewijzigd. Dan kan een addendum worden gemaakt.

Een addendum is letterlijk een toevoeging aan een overeenkomst. Hier staan aanvullende afspraken in, of afspraken uit de overeenkomst die juist gewijzigd zijn. Een addendum gaat – mits vermeld in de overeenkomst – boven de overeenkomst.

Gedoe over wiens algemene voorwaarden gelden?

Soms is het zo dat beide partijen willen dat hun algemene voorwaarden gelden. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Algemene voorwaarden en/of een overeenkomst van opdracht nodig?

Bekijk hier meer informatie.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag (als ondernemer/bedrijf zijnde)?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!