Wat is embedden en hoe doe je dit legaal?

Over het algemeen mag je geen foto’s en video’s van internet plukken en op je website plaatsen. Er is echter een uitzondering: embedden (“insluiten”).

Wat is embedden?

Embedden betekent dat je content insluit op je eigen website, die staat op een andere website. Je verplaatst of kopieert de inhoud niet, je gebruikt de server van de andere website. Denk aan een Youtubefilmpje die je op je eigen website kan zetten. Er wordt door middel van een code een frame (een venster) op je website geplaatst en dat frame laat de content op de andere website zien.

Zorgt embedden niet voor een auteursrechtinbreuk?

In principe mag je onder het auteursrecht geen content van een ander kopiëren. Alleen bij insluiten kopieer je dus niets – volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie. Je zet alleen door middel van een stuk code een stukje van een andere website, op je eigen website.

Hoe kun je embedden?

Bij Youtube kun je bij een video klikken op “delen” en dan op “insluiten”. Er volgt dan een code waarmee je kan embedden. Op Instagram kun je op je computer op de drie puntjes klikken bij de foto die je wil embedden, en daarna op “Insluiten”. Wil je geen content van social media insluiten, schakel dan iemand in die verstand heeft van html-codes / content insluiten.

Waar moet je op letten?

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je content gaat insluiten.

  • De content die je gaat embedden, moet legaal geplaatst zijn. Dat betekent dat diegene een foto op zijn website heeft geplaatst, toestemming had van de fotograaf om die foto te gebruiken (of een licentie heeft gekocht). Of de maker van de content heeft zelf de content online gezet.
  • De door jou geëmbedde content moet openbaar gedeeld worden. Er mag geen drempel zijn om er bij te kunnen komen. Je mag het dus bijvoorbeeld niet gebruiken voor een geselecteerd groepje personen (achter een betaalmuur).
  • Je mag de content die je embedt niet bewerken. Je mag er dus geen filter over heen plaatsen, of bijvoorbeeld een ingesloten foto rondere hoeken geven door middel van een code.
  • Let op dat je geen kopie maakt van de content. Jij (of je host!) mag het dus nergens opslaan.


Houd je hier geen rekening mee, dan maak je alsnog een auteursrechtinbreuk.

Moet ik de bron niet vermelden?

Als je (legaal!) gaat embedden hoef je geen bron te vermelden en ook geen naam te vermelden.

Let op!

Het HvJ heeft ook bepaald dat indien er technische maatregelen worden getroffen om embedden onmogelijk te maken, en er alsnog geëmbed wordt ondanks die maatregelen, dat er dan wél sprake is van een auteursrechtinbreuk.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!