Maak jij Instagram Reels? Dan pak je toch even lekker dat trendy muziekje van die andere leuke Reel? Maak jij Youtube video’s? Dan gebruik je toch even lekker die catchy hit van je favoriete popartiest? Ho. Stop. In het artikel “Muziekgebruik in Instagram Reels als bedrijf” vertelde ik dat je als bedrijf altijd toestemming moet hebben van de maker als je audio of muziek wil gebruiken. Dat geldt ook voor Youtube, maar net zo goed voor je podcast. Dat de nieuwste muziek te downloaden is of die grappige audiootjes rondzwerven op Instagram, betekent dus niet dat je het mag gebruiken. Geen gevaar lopen voor een sommatiebrief op je deurmat? Gebruik dan royalty free muziek.
Wat is royalty free muziek?
First things first. Wat is royalty free muziek eigenlijk? In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is royalty free muziek niet muziek waar geen auteursrecht op zit. Royalty free muziek betekent dat je geen royalty’s hoeft te betalen voor het gebruik van die muziek. Normaal gezien heeft de maker namelijk recht op een vergoeding (= royalty’s) als zijn muziek gebruikt wordt.
In Nederland wordt de term “rechtenvrije muziek” vaak gebruikt. Die term is dus onterecht. Er rust nog steeds auteursrecht op de royalty free muziek. Niet bij jou, maar bij de maker. Dat betekent dat jij niet mag doen en laten met die muziek voor wat jij wil.
Dus, waar moet je op letten?
Tip 1: Lees de licentievoorwaarden.
Omdat het auteursrecht nog steeds bij de maker ligt, betekent het dat jij toestemming van hem nodig hebt om de muziek te gebruiken. Dat gaat door middel van een licentie. De licentie is in feite zijn toestemming om de muziek te gebruiken. Aan die licentie zitten weer voorwaarden. Daar moet jij je aan houden, want anders maak je alsnog een auteursrechtinbreuk!
Voordat je een muzieklicentie koopt, bedenk dan waarvoor je die licentie precies wil. Lees dan de licentievoorwaarden en kijk of het bij jouw doel past. In de licentievoorwaarden lees je onder andere de volgende dingen:
- Hoelang de licentie geldig is. Mag je het maar een jaar gebruiken? Of voor heel je leven?
- Of je de muziek commercieel mag gebruiken (= als bedrijf).
- Waar je de muziek wel of niet voor mag gebruiken. Mag je de muziek bijvoorbeeld alleen op Youtube en Instagram gebruiken? Of mag je de muziek bijvoorbeeld niet gebruiken onder video’s die haatdragend zijn?
Tip 2: Sla de licentie op.
Dit is wellicht een heel vanzelfsprekende tip, maar dit moet je absoluut niet vergeten: sla de licentie op. De licentie is jouw bewijs dat je toestemming hebt om de muziek te gebruiken onder de licentievoorwaarden.
Waarom is dit handig? Instagram weet bijvoorbeeld niets van jouw licentie af. Zij mogen – als ze denken dat het auteursrecht van een maker wordt geschonden – de muziek van de Reel halen of de gehele Reel offline halen. Andere situatie: De maker ziet dat zijn muziek in jouw video wordt gebruikt, maar weet niet van jouw licentie af en stuurt je een sommatiebrief. (Misschien denk je: “Huh?”, maar 9/10 keer is er een derde partij die de licenties regelt voor artiesten, bijvoorbeeld op een speciaal platform voor royalty free muziek). Bij beide situaties kun jij aantonen dat je de licentie hebt. Als je die tenminste netjes hebt bewaard.
Tip 3: Respecteer het auteursrecht van de maker
Dit klinkt ook wel heel vanzelfsprekend, maar zoals ik al vertelde, denken veel mensen dat ze het auteursrecht over muziek krijgen als ze “rechtenvrije muziek”, ofwel royalty free muziek, gebruiken. Dat is dus niet zo. Dat betekent dat jij dus niet:
- (een deel van) de muziek mag mixen/bewerken
- (een deel van) de muziek mag gebruiken om er iets anders mee te maken
- mag doen alsof de muziek van jou is
Waar vind ik royalty free muziek?
Er is gratis royalty free muziek, en royalty free muziek waar je voor moet betalen. Hieronder een paar voorbeelden waar je royalty free muziek kan krijgen:
Gratis royalty free muziek
Heb je geen of weinig budget? Ben je net begonnen met je bedrijf? Dan kan gratis muziek handig zijn. Dit kun je vinden bij:
Let dus nog wel even op de licentievoorwaarden! Voor niets gaat de zon op.
Royalty free muziek waar je betaalt per track
Soms heb je maar één keer in de zoveel tijd wat audio nodig. Dan kan het voordeliger zijn om per track te betalen. Je betaalt per track bij de volgende aanbieders:
Royalty free muziek waar je een abonnement neemt
Misschien heb je juist weer heel veel muziek nodig. Er zijn veel platformen die muziek aanbieden voor een abonnementsprijs. Vaak mag je dan zoveel mogelijk muziek gebruiken als je wil. Dat kan bij de volgende aanbieders:
- Artlist (affiliatelinkje)
- Epidemic Sound
- Soundstripe