Moet ik een licentievergoeding betalen als ik de licentie niet gebruik?

Het is zover: je hebt een licentieovereenkomst gesloten. Of dat nou is met BUMA/Stemra en SENA omdat je muziek wil draaien in je fysieke winkel, of dat dat nu is met een fotograaf omdat je zijn foto wil gebruiken. Op gegeven moment bedenk je je, en besluit je datgene waarvoor je een licentieovereenkomst hebt gesloten, toch niet te gebruiken. Moet je dan alsnog de licentievergoeding betalen?

De licentievergoeding moet je gewoon betalen

Ja, ook als je het licentievoorwerp niet gebruikt, dan moet je alsnog de licentievergoeding betalen. Waarom? Een licentieovereenkomst is in feite de overeenkomst waarbij je toestemming krijgt om iets te gebruiken. Dat betekent niet dat je het moet gebruiken. De toestemming houdt immers geen plicht in.

Voorbeeld: BUMA/Stemra & SENA tegen café

Feiten

Een caféhouder (“gedaagde”) had in 2018 met BUMA/Stemra (“eiser 1”) en SENA (“eiser 2”) een licentieovereenkomst gesloten. Als je muziek wil gebruiken, dan moet je dit namelijk doen, zodat BUMA/Stemra een vergoeding aan de auteursrechthebbende kan uitkeren en zodat SENA een vergoeding kan uitkeren aan de rechthebbende van naburige rechten. Op deze manier krijgen artiesten vergoeding voor het werk dat ze hebben verricht.

In 2021 krijgt de caféhouder een factuur over het jaar 2021. De caféhouder weigerde de facturen te betalen omdat hij door coronamaatregelen niet open is geweest en dus ook geen muziek meer heeft afgespeeld in zijn café.

In de algemene voorwaarden van BUMA/Stemra en SENA staat dat de overeenkomst wordt voortgezet totdat het wordt opgezegd. Zij geven ook aan dat indien de overeenkomst niet is opgezegd, de facturen gewoon betaald moeten worden, ondanks dat er geen muziek is afgespeeld.

Oordeel van de rechter

De rechter oordeelde het volgende:

Omdat niet aannemelijk is geworden dat [gedaagde] de licentieovereenkomsten met [eiser 1] en [eiser 2] in 2021 heeft opgezegd, is hij verplicht om de verschuldigde licentievergoeding over 2021 aan [eiser 1] en [eiser 2] te betalen.

Er is dus geen twijfel over mogelijk. Je betaalt de licentievergoeding voor de toestemming en dus voor het recht te hebben het licentievoorwerp te gebruiken. Je betaalt niet voor een plicht om het licentievoorwerp daadwerkelijk te gebruiken.

Moet je áltijd een licentievergoeding betalen bij geen gebruik?

Wat hierboven is besproken geldt in het algemeen. Echter kan je altijd iets anders afspreken met je wederpartij in de licentieovereenkomst. Let daarbij overigens op alles goed afgebakend is in de overeenkomst. Lees daarover meer in deze blog.

Licentieovereenkomst nodig?

Heb je een licentieovereenkomst nodig, wil je een licentieovereenkomst laten nakijken of heb je gewoon vragen over licenties? Stuur me gerust een bericht!

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!