7x waarom je je handelsnaam moet inschrijven als merk

Wanneer je je onderneming begint, dan moet je je inschrijven bij de KvK. Vervolgens moet je een handelsnaam opgeven. Zodra jij je handelsnaam gebruikt voor jouw onderneming, word jij beschermd door het handelsnaamrecht. Daar is trouwens die inschrijving bij de KvK geen vereiste voor. Dat terzijde.

Natuurlijk wil je dat niet Jan en Alleman jouw handelsnaam gebruiken. Daarom is het het overwegen waard om je handelsnaam als merk in te schrijven – indien dat mogelijk is.

Bescherming via het handelsnaamrecht is summier

De bescherming die jouw handelsnaam via het handelsnaamrecht kan krijgen, is niet heel groot. Tenminste, niet in vergelijking met het merkenrecht. Het handelsnaamrecht beschermt je alleen wanneer er (1) een onderneming is met een jongere handelsnaam, deze (2) weinig afwijkt van jouw handelsnaam, en deze (3) verwarring veroorzaakt bij het publiek omdat de aard van jullie ondernemingen en de plaats van vestiging overeenkomen. Met de komst van het internet is de plaats van vestiging echter niet leidend.

Welke bescherming je mist als je je handelsnaam niet als merk registreert

Het merkenrecht is een stuk uitgebreider dan het handelsnaamrecht. Niet alleen wat betreft wát precies een merk kan zijn (want niet alleen alleen namen kunnen merken zijn. Ook logo’s en vormen), maar ook qua bescherming. Wanneer je je handelsnaam niet als merk registreert:

  1. Dan kan iedereen je handelsnaam gebruiken, zolang ze het niet als een handelsnaam zodanig gebruiken, maar bijvoorbeeld als een zoekwoord in de metabeschrijving.
  2. Dan kan iedereen die geen onderneming heeft, jouw handelsnaam gebruiken. Bijvoorbeeld een persoon die voor zijn hobby hier en daar een blogje schrijft, mag gewoon jouw handelsnaam gebruiken.
  3. Dan kan die fysieke winkel uit Groningen dezelfde handelsnaam gebruiken terwijl jij jouw fysieke winkel in Rotterdam hebt. (Hier is een uitzondering op!)
  4. Dan kan iedereen uit een andere branche jouw handelsnaam gebruiken.
  5. Dan geldt de bescherming uit het handelsnaamrecht alleen voor (bekendheid in) het grondgebied van Nederland. Een merk registreer je vaak voor geheel Benelux of geheel Europa.
  6. Dan kan je alleen optreden in geval van verwarringsgevaar. Wanneer je een merk registreert, en iemand gebruikt jouw merk, dan hoeft er niet per se sprake te zijn van verwarringsgevaar.
  7. Dan heb je minder onderscheidend vermogen (omdat meerderen je handelsnaam dus kunnen gebruiken) en word je misschien wel slechter in Google gevonden.

Wanneer wordt een merk beschermd?

In de volgende situaties wordt een merk beschermd:

  • Iemand gebruikt exact hetzelfde merk als die jij hebt, en dat merk wordt in het economisch verkeer gebruikt voor dezelfde waren of diensten als waarvoor jou merk is ingeschreven.
    Voorbeeld: Een bedrijf die voetbalsouvenirs verkoopt met het merk van voetbalclub Arsenal er op, terwijl die voetbalsouvenirs niet officieel van Arsenal af kwamen.
  • Iemand gebruikt exact hetzelfde merk als die jij hebt, of dat merk wijkt een beetje af. Dat merk wordt vervolgens gebruikt voor gelijke of overeenstemmende waren of diensten als jouw merk. Hierdoor ontstaat verwarring.
    Voorbeeld: Er was een bouwbedrijf die zijn naam veranderde naar Bincx, terwijl er al een ander bouwbedrijf was die het merk Binx gebruikte.
  • Iemand gebruikt exact hetzelfde merk als die jij hebt, of dat merk wijkt een beetje af. Jouw merk heeft een bepaalde bekendheid gekregen. Dat merk dat door een ander wordt gebruikt, wordt gebruikt voor waren of diensten die gelijk zijn aan, overeenstemmend of niet overeenstemmend zijn met die waarvoor jouw merk is ingeschreven. Ook wordt dat merk gebruikt om ongerechtvaardigd voordeel te trekken of om afbreuk te doen aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van jouw merk.
    Voorbeeld: Dit gebeurde Poppodium 013 (Tilburg). Er kwam een ander poppodium, Poppodium 0113 in Goes. Die maakte inbreuk op Poppodium 013, omdat Poppodium 013 een bepaalde bekendheid had verworven en Poppodium 0113 profiteerde van de aantrekkingskracht, de reputatie en het prestige van 013.
  • Iemand gebruikt jouw merk, anders om zijn waren of diensten te onderscheiden, en door dit gebruik wordt ongerechtvaardigd voordeel getrokken of afbreuk gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van jouw merk.
Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!