Welke middelen heb je bij een merkinbreuk op jouw merk?

Je hebt je merk niet voor niets ingeschreven. Zo kan niemand anders het gebruiken. Wat nu als iemand een merkinbreuk maakt? Wat kun je dan precies doen?

Wanneer is er sprake van een merkinbreuk?

Het is niet zo dat niemand ooit je merk mag gebruiken. Volgens het merkenrecht kan er op vier manieren een merkinbreuk gepleegd worden. Dit is wanneer er een teken is:

  1. dat gelijk is aan jouw merk en in het economisch verkeer gebruikt wordt voor dezelfde waren of diensten als die waarvoor jouw merk is ingeschreven;
  2. dat gelijk is aan of overeenstemt met jouw merk en in het economisch verkeer gebruikt wordt met betrekking tot gelijke of overeenstemmende waren of diensten als die waarvoor jouw merk is ingeschreven, en er bij het publiek gevaar voor verwarring ontstaat / kan ontstaan
  3. dat gelijk is aan of overeenstemt met jouw merk ongeacht of dat wordt gebruikt voor waren of diensten die gelijk aan, overeenstemmend of niet overeenstemmend zijn met jouw merk, wanneer je merk bekend is in de Benelux / EU, en door het gebruik in het economisch verkeer, zonder geldige reden, van jouw merk ongerechtvaardigd voordeel getrokken wordt uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van jouw merk;
  4. dat gebruikt wordt anders dan ter onderscheiding van waren of diensten, en indien door gebruik, zonder geldige reden, van jouw merk ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van jouw merk.


Of er sprake is van een inbreuk, ligt er echt aan van geval tot geval. Het is daarom belangrijk om een jurist mee te laten kijken of er wel echt sprake is van een merkinbreuk, voordat je tot actie over gaat.

Wat kan ik doen bij een merkinbreuk?

Bij de rechter kun je het volgende eisen:

  • Schadevergoeding. De rechter die de schadevergoeding vaststelt, houdt rekening met allerlei aspecten, zoals de negatieve economische gevolgen, waaronder winstderving, die de je hebt ondervonden, de onrechtmatige winst die de inbreukmaker heeft genoten en eventueel andere elementen, zoals morele schade die je door de inbreuk hebt geleden. Als alternatief kan de rechter ook het bedrag aan royalty’s of vergoedingen als schadevergoeding vaststellen, die je had gehad als de inbreukmaker een licentie had genomen.
  • Winstafdracht.
  • Afgifte van inbreukmakende goederen.
  • Terugroeping, definitieve verwijdering of vernietiging uit het handelsverkeer.
  • Dat de inbreukmaker alles wat hem bekend is over de herkomst en distributiekanalen van de goederen en diensten waarmee inbreuk is gepleegd, aan jou mede te delen en alle daarop betrekking hebbende gegevens aan je te verstrekken, voor zover dit gerechtvaardigd en redelijk is. Dit bevel kan ook worden opgelegd aan de persoon die de inbreukmakende goederen op commerciële schaal in bezit heeft, de inbreukmakende diensten op commerciële schaal heeft gebruikt of op commerciële schaal diensten die bij inbreukmakende handelingen worden gebruikt, heeft verleend.
  • Dat er een bevel wordt uitgevaardigd tot staking van diensten van tussenpersonen wier diensten door derden worden gebruikt om inbreuk op je merkrecht te maken.
  • Dat op kosten van de inbreukmaker, passende maatregelen tot verspreiding van informatie over de rechterlijke uitspraak worden getroffen.
Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!