Wanneer mag je een opdrachtovereenkomst opzeggen?

Je bent een opdrachtovereenkomst aangegaan, maar je wilt er van af. Misschien heb je er geen zin meer in, of misschien gaat het contact met de ander niet zo lekker. Wanneer mag je dan de opdrachtovereenkomst opzeggen?

Als opdrachtgever opzeggen

In de wet staat dat de opdrachtgever te allen tijde de overeenkomst op mag zeggen. Er is echter één geval waarbij je van deze wet mag afwijken. Wanneer de opdrachtgever een bedrijf is, mag je regelen dat de opdrachtgever niet altijd mag opzeggen, maar alleen om bepaalde redenen. Is de opdrachtgever een consument? Dan mag je dus niet van de wet afwijken.

Als opdrachtnemer opzeggen

In de wet staat dat een opdrachtnemer, in de hoedanigheid van een onderneming, de overeenkomst alleen kan opzeggen indien de overeenkomst een onbepaalde duur heeft en niet voor volbrenging eindigt. Een uitzondering daar op is als er sprake is van “gewichtige redenen”. Voorbeelden van gewichtige redenen zijn: insolventie van je wederpartij, overlijden van je wederpartij, en een vertrouwensbreuk bij een opdracht waar een vertrouwensrelatie van belang is. Ook van deze wet mag je weer afwijken. Je kan bijvoorbeeld regelen dat de opdrachtnemer de overeenkomst altijd mag opzeggen. Misschien wel met een opzegtermijn.

Kan je ook op een andere manier af van de overeenkomst?

Je kan ook nog van de overeenkomst af door te ontbinden. Wat het verschil tussen opzeggen en ontbinden is, lees je in dit artikel.

Jurist auteursrecht

Heb je een vraag als ondernemer/bedrijf ?

Stel ‘m gerust!

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wekelijks al die handige juridische tips in je mailbox?

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!